Büyük kentlerde site içerisinde yer alan konutlarda oturma eğilimi giderek artış gösterdikçe güvenlik, temizlik, gürültü, araç emniyeti ve altyapıya ilişkin sorunlar kent insanlarını bu sorunlar karşısında çoğu zaman çaresiz bırakmaktadır. Profesyonel desteklerle kolaylıkla ve ekonomik bir şekilde bu sorunların çözülmesi, insanların tercih sebebini oluşturmaktadır.

İlaçlama şirketleri de güvenlik, bahçe bakım ve profesyonel yönetim şirketlerinin arasında toplu konut yerleşimlerinde görev yapmaya başlamışlardır. Başlangıçta temizlik şirketleri üzerinden yürüyen ve adına “ilaçlama” denilen uygulamalar günümüzde bağımsız ve yasal yetki sahibi firmalar tarafından yapılmaya başlanmıştır.

Haşere, fare, sinek vb gibi zararlıların kontrolünde kimyasal kullanırken hatırlanması gereken ilk kural zorunlu olmadıkça kullanılmamasıdır. Kendinden menkul kaygılarla, “koruma”, “önlem” vb. gibi nedenlerle ilaçlama yaptırılması aslında site sakinlerinin sağlığını ciddi bir biçimde tehdit etmektedir.

Yaz aylarında ortaya çıkan başka bir yanlış uygulama ise “sisleme” adı altında karasinek ve sivrisineklere karşı yapılan/yaptırılan ilaçlamalardır. Sivrisineklerin geceleri, karasineklerin sabah erken saatlerde daha aktif oldukları dahi dikkate alınmadan, günün herhangi bir saatinde “tüm sinekler” için mücadele yapılması kabul edilemez. Siteler, toplu konutlar genellikle ayda 1 kez hizmet alma eğilimi taşırlar ve aldıkları servis sırasında tüm haşerelerden kurtulmak isterler. Oysa, sineklere karşı yaptırdıkları “sisleme”nin etkisinin saniyelerle sınırlı olduğunu bilemezler. Duman/sis bulutu dağılınca etkisi kaybolan uygulamaların etkisini bir ay boyunca süreceğini sanmak site sakinleri için beklenen bir tavır olsa da; profesyonel uygulayıcılar gerçekleri söylemek zorundadırlar. Yanlış yöntemler, uygun olmayan ilaçlar müşteriden gelse bile ona “dur!” diyebilecek şirketlerle yanlış ilaç kullanımının önüne geçebilirsiniz.

ASB İlaçlama olarak, toplu konut alanlarında, sitelerde, apartman vb gibi yaşam alanlarında haşere, fare, sinek vb gibi zaralılara karşı kontrol programı oluşturulurken aşağıdaki yolu izleriz:
– Tüm açık ve kapalı ortak alanlarda gerekli incelemeleri yaparız.
– Hedef zararlıların ne olduklarını ve türlerini belirleriz.
– Böcek, fare, sinek vb gibi zaralılara karşı kontrol programı site yönetimi ile birlikte oluşturulur.
– Yönetime düşen görevler belirlenir, gerekiyorsa eğitim ile destek verilir.
– Sitede yaşayan alerjik rahatsızlığı ve bunun gibi hassas durumda bulunan sakinler hakkında bilgi alınır.
– Site içerisinde bakılan evcil hayvanların listesi çıkartılır. Havuz, gölet gibi alanlarda yaşayan balık varsa tespit edilir.
– Ortak alan içerisine giren başıboş kedi ve köpeklerin varlığı araştırılır. Onların zarar görmemesi için alınabilecek önlemler için yönetim ile işbirliği koşulları sağlanır.
– Ortak alan içerisindeki su kuyuları, su deposu gibi kritik noktalar site yönetimi ile beraber belirlendikten sonra ve yeterli koruma için önlemler görüşülür.
– Bilgilendirme evrakları ve teknik dokümantasyon hazırlanarak dosya oluşturulur. Bu dosyaya site sakinlerinin ulaşabilmesi sağlanır.